Prin post si rugaciune raspundem chemarii lui Hristos

Prin post si rugaciune raspundem chemarii lui Hristos

Modelul biblic pe care patriarhul Avraam il ofera pana astazi celor credinciosi, el insusi fiind considerat Parintele tuturor celor ce cred in Dumnezeu, il reprezinta raspunsul prompt, total si fara ezitare la chemarea Celui de Sus, "Iesi din pamantul tau, din neamul tau si din casa tatalui tau si vino in pamantul pe care ti-l voi arata Eu" (Facerea 12, 1). Acest raspuns, bineplacut Domnului, a izvorat din credinta puternica, neindoielnica si nesovaitoare a lui Avraam si din ascultarea desavarsita de Dumnezeu, prin care el s-a asezat sub pronia Lui cea inteleapta, parasind cele mostenite si plecand spre pamantul fagaduintei.

Un alt model biblic de care trebuie sa ne amintim acum, in Postul Nasterii Domnului, este cel al Sfantului Prooroc Moise, al carui raspuns la chemarea lui Dumnezeu ne apare oarecum ezitant: "Cine sunt eu, ca sa ma duc la Faraon, regele Egiptului, si sa scot pe fiii lui Israel din tara Egiptului?" (Iesirea 3, 11). Chemarea lui avea insa un scop mai inalt, mai greu de implinit, fapt ce l-a infricosat pe Moise, care s-a considerat nevrednic de aceasta misiune incredintata de Dumnezeu. Observam aici un specific al chemarii divine, "Eu voi fi cu tine" (Iesirea 3, 12 ), cu alte cuvinte "daca raspunzi chemarii Mele, Eu voi fi prezent in tine si voi lucra prin tine". Nu numai chemarea apartine lui Dumnezeu, ci si in raspunsul omului este prezent El, fara sa anuleze libertatea omului, ci intarindu-i vointa spre a raspunde pozitiv acestei chemari si a implini astfel vointa lui Dumnezeu.

In ambele cazuri raspunsul la chemarea lui Dumnezeu a insemnat parasirea si uitarea de cele proprii, ceea ce in mod duhovnicesc trebuie inteles ca parasire a egoismului, a excesului de griji pentru cele materiale si pentru o viata comoda, in uitare de Dumnezeu si de aproapele. Este tocmai ceea ce va cere Mantuitorul Iisus Hristos celor ce vor dori sa-I urmeze: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede se sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Pentru Avraam si pentru Moise chemarea reprezenta insa si o punere la incercare, pentru a fi gasiti vrednici de ceea ce le pregatea in taina Dumnezeu, intalnirea personala cu El.

Odata implinita chemarea lui Dumnezeu, cu efort si staruinta, cu uitare de sine si cu iubire de aproapele, urmeaza raspunsul lui Dumnezeu insusi, oferit in dar, caci El nu doar cere, ci si ofera sau mai bine-zis Se ofera pe Sine insusi celor care au raspuns chemarii Lui. Astfel, Avraam patriarhul se invredniceste sa-L primeasca pe Dumnezeu-Sfanta Treime sub chipul celor trei tineri la stejarul Mamvri (Facerea 18,1-19) iar Moise, profetul Legii Vechi, devine in chip real vazator de Dumnezeu, pe Muntele Sinai (Iesirea 19, 20). Dar intalnirea aceasta a lui Dumnezeu cu alesii Sai a fost pregatita, pentru ca nu in stare de pasivitate totala ne intalnim cu Dumnezeu, chiar daca initiativa ii apartine Lui. Avraam a aratat iubire primitoare de straini, iar Moise s-a curatit pe sine 40 de zile, cu post si rugaciune. Numai asa devine cel credincios pregatit si vrednic de intalnirea cu Dumnezeu, pentru ca aceasta intalnire este una transformatoare, vederea tainica sau experienta apofatica a apropierii de El fiind urmata de primirea harului Sau curatitor, luminator si datator de sfintenie.

Intre nivelul credintei aratate in raspunsul la chemarea lui Dumnezeu si cel al credintei unite cu faptuirea ascultarii si consolidata de intalnirea cu El sau primirea efectiva a puterii lui Dumnezeu, in dar, este o diferenta calitativa foarte mare. Distanta dintre cele doua momente reprezinta un proces spiritual dinamic sau un urcus duhovnicesc al celui ce a raspuns cu entuziasm sfant, cu dor nestavilit chemarii de Sus. Ne vom referi acum la cel de-al treilea model biblic, foarte asemanator primelor doua, si anume Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul. Aceeasi chemare sfanta, acelasi raspuns ascultator si plin de credinta netematoare, aceeasi intalnire cu Dumnezeu, oferita in dar si ca fagaduinta pentru intrarea in Imparatia cerurilor, pamantul spre fagaduinta pentru cei credinciosi si gasiti vrednici de Dumnezeu. Tocmai de aceea si pronia lui Dumnezeu a lucrat desavarsit prin cei trei drepti ai Vechiului Testament, ca si prin toti profetii si drepti Legii Vechi, pregatind venirea lui Hristos Domnul, Cel ce va innoi chemarea cea dintai a omenirii, adresata lui Adam, de a raspunde in ascultare libera poruncii de a fi asemenea cu Dumnezeu, prin harul si iubirea Lui.

Daca vom avea aceste trei modele biblice inaintea ochilor nostri sufletesti de-a lungul Postului Nasterii Domnului, vom inainta mai usor si cu mai mult folos duhovnicesc spre Cel ce Se naste in Betleemul Iudeii. Si noi suntem chemati tainic, in Biserica Mantuitorului Hristos si a Preasfintei Treimi, sa parasim pentru o vreme preamultele griji ale acestei vieti pamantesti, ca odinioara Avraam Urul Caldeii, sa urcam pe un Sinai spiritual al infranarii si al curatirii de greseli, ca Moise, vazatorul de Dumnezeu, sa ne lasam hraniti cu carnea cuvintelor Sfintei Scripturi si adapati cu apa lacrimilor pocaintei, ca altadata sfantul Ilie la paraul Cherit.

La capatul acestor lupte duhovnicesti, acestor lepadari zilnice de obiceiuri egoiste, de ganduri trufase sau de lene spirituala, ne asteapta raspunsul Domnului Hristos, adica darul Lui.

" Si noi suntem chemati tainic in Biserica Mantuitorului Hristos si a Preasfintei Treimi, sa parasim pentru o vreme preamultele griji ale acestei vieti pamantesti, ca odinioara Avraam Urul Caldeii, sa urcam pe un Sinai spiritual al infranarii si al curatirii de greseli, ca Moise, vazatorul de Dumnezeu, sa ne lasam hraniti cu carnea cuvintelor Sfintei Scripturi si adapati cu apa lacrimilor pocaintei, ca altadata Sfantul Ilie la paraul Cherit."

pr. dr. Stefan Buchiu